Be PROUD verwelkomt nieuwe ambassadeur: Sophie Souwer

Nieuws maandag 14 januari 2019

Ambassadeur zijn van Be PROUD betekent dat je actief uitdraagt dat je trots bent op prestaties die op een schone manier worden geleverd. Je neemt verantwoordelijkheid en spreekt je uit. Daarbij inspireer je andere sportfanaten om op eigen kracht de strijd aan te gaan, en ook supporter van schone sport te worden. Be PROUD verwelkomt vandaag een verse ambassadeur: roeister Sophie Souwer! 

Sophie (1987) begon in 2007 met roeien bij studentenroeivereniging Gyas in Groningen. Ze bleek een toproeister in de dop te zijn en werd in 2013 opgenomen in de nationale selectie. Sophie kwam de eerste jaren van haar roeicarrière voornamelijk uit in de vrouwenacht, en de afgelopen jaren in de vrouwen dubbelvier. Hiermee zette ze onder andere bij Europese kampioenschappen indrukwekkende roeiprestaties neer. En in 2017 en 2018 veroverde ze zelfs goud en brons bij de wereldkampioenschappen in de vrouwen dubbelvier.

Sophie vindt het belangrijk dat sporters op een schone en eerlijke manier presteren. Ze heeft met haar ervaring als topsporter en standpunt over schone sport een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van Be PROUD.

Sophies PROUD moment

We vroegen Sophie op welke sportprestatie ze het meest trots is.

“Ik ben het meest trots op de afgelopen twee WK medailles in de dubbelvier (goud 2017 en brons 2018). De weg naar goud ging totaal anders dan de weg naar brons. Ik was misschien wel meer trots op de bronzen medaille in Plovdiv, omdat de weg ernaartoe meer worstelingen en obstakels kende dan de weg naar goud in Florida. De gouden prestatie was echter een historisch moment in de Nederlandse roeigeschiedenis. Nog nooit was er goud gewonnen door een vrouwenboot in een open Olympische bootklasse. Beide races waren bijzonder spannend en zijn beslist in de laatste 50 meter van de wedstrijd. Na het goud was er vooral veel opluchting, want we wisten dat we de beste waren, we moesten het alleen nog waarmaken en dan volgt natuurlijk de blijdschap en het PROUD moment toen het lukte. Het brons in Plovdiv leek op voorhand al mogelijk, maar kwam onverwacht. We kaapten het brons weg voor de neuzen van de Chinezen met 0.03 seconde en we misten het zilver op 0.3 seconde. Ongeloof en ultieme vreugde na het zien van het resultaat op het grote scherm. Nog nooit zo’n spannende race gevaren, voor het Nederlandse publiek een “vreselijke” (TE spannende) race om naar te kijken. Dit zijn voor mij twee PROUD momenten, maar eigenlijk heb ik er stiekem wel een aantal meer. Ik heb geleerd ook trots te zijn op het behalen van kleinere doelen onderweg naar de grotere doelen. Dit is belangrijk om de juiste energie te behouden en tegenslagen te overwinnen. Koester het proces: wees schoon, eerlijk en sportief, wees overtuigd van jezelf en ontwikkel je eigen oerkracht met de dingen die je leert onderweg naar je doel.”

Word ook ambassadeur!

Ben jij een topsporter (in de dop), of op een andere manier werkzaam in de topsport? En ben je net als Sophie in hart en nieren supporter van schone sport? Meld je dan aan als ambassadeur van Be PROUD! Stuur een e-mail naar info@supportschonesport.nl, waarin je uitlegt waarom je graag ambassadeur wilt worden. Wij nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht